Filtrera
Stäng

Monic flylines, en genial doldis bland fluglinetillverkarna! | Martin Punkar´n | www.el-ge.se

 
𝘼𝙍𝙏𝙄𝙆𝙀𝙇 𝙎𝙆𝙍𝙄𝙑𝙀𝙉 𝘼𝙑
𝙈𝘼𝙍𝙏𝙄𝙉 "𝙋𝙐𝙉𝙆𝘼𝙍𝙉" 𝙆𝘼𝙍𝙇𝙎𝙎𝙊𝙉

Vad kommer namnet ifrån?
"Monic is a mathematical term that means having the coefficient
of the term of highest degree equal to one. So, I guess it's supposed to
relate to Monic being the number one fly line brand, this was Bobs daughter's idea
to name the company that and Bob stuck with it"
- Jarvis, Monic anställd.
 
 
PVC-FRIA FLUGLINOR
"Monic fly lines do not require the use of any harmful chemicals. Every compound that comes together to make a Monic line is 100 percent recyclable". Till skillnad ifrån många andra tillverkare på marknaden så är Monic fluglinor 100% pvc fria, förutom att detta gör linorna mindre skadliga för dig & miljön så har de flera fördelar när de gäller linornas prestanda. Monic själva förklarar det hela väldigt bra genom att göra jämförelsen med att vi helst undviker vattenflaskor, barnleksaker etc i PVC eftersom vi vet att PVC släpper ifrån sig kemikalier, förutom att förorena så bidrar det till att försämra en fluglinas kastegenskaper. När en lina släpper ifrån sig kemikalier/material så kommer det så småningom bildas små bristningar/hål i linans sammansättning, detta i sin tur leder till att den kemiska förening linan initialt hade och som var framtagna för att ge linan sina specfika egenskaper nu har förändrats eftersom kemikalier "läckt" ifrån linan, vidare så bidrar detta till att linan snabbare krackelerar vilket i sin tur gör att smuts & annan kontaminering fastnar på linan och försämrar dess kastegenskaper. En PVC fri lina är naturligtvis inte oförstörbar men enligt Monic själva så är livslängden upp till 2-3 gånger längre med deras PVC fria linor just för att de inte läcker kemikalier och därför börjar sjunka, krackelera etc.
ETT FÖRDJUPAT TÄNK OM KÄRNOR & TEMPERATURER
Monic har tagit "tänket" om kärnor/temperaturer/applikationer steget längre än många andra. På marknaden finns idag i huvudsak två kategorier när det gäller temperaturer och fluglinor och det är Tropiskt flugfiske eller inte, vilket känns ganska begränsande med tanke på att tropiskt är rätt enkelt att definiera, medans "inte tropiskt" kan vara väldigt olika temperaturer. En annan sak som med tiden blivit allt mer onyanserad är synen på kärnor, där stumma kärnor/linor nästan alltid är det som står högst i kurs, Men på Monic resonerar man annorlunda där ser man tapering, kärna, coating, temperatur samt applikation som en helhet och där sambanden mellan dessa avgörs av kontexten de används i. På Monic verkar man anse att en stum kärna är bra om det inte kompromissar linans övriga egenskaper för mycket, det är därför deras super stumma lina Skyline som har en Javelin tapering är mycket bra för att kasta stora streamers, men bara om temperaturen är 7+ grader men helst varmare! gärna sommarvärme. Detta för att en stum GSP (gel-spunn) kärna må ha överlägsna krokningsegenskaper men på bekostnad av att den blir trasslig om det är för kallt! det är alltså fråga om att göra rätt avvägning. Vill man ha en lina för riktigt kalla förhållanden får man offra lite av stumheten för att slippa trasslande och ha en lina som ligger rakt på vattnet. En lina som klarar detta är Icicle, den har samma "Javelin" tapering som Skyline men en annan kärna, (braided fiber core) denna kärna är "low-to-moderate stretch" och klarar därför riktigt kalla temperaturer, till och med minusgrader! samtidigt som den den går att fiska peacock bass med i 30 grader, men helt stum är den inte. Vet man att man alltid fiskar i sommar värme kan man gärna välja en Skyline men är man ute och krigar året runt är Icicle eller en av varje det givna valet. Det är denna förståelse av helheten vi menar att Monic ser på ett djupare plan. Man kan kort säga att man kan inte få alla egenskaper i en och samma lina utan att offra något, det mest självklara exemplet här är såklart taperingar, en lina för försiktiga presentationer kommer inte och kan inte kasta stora/förtyngda streamers särskilt bra.
 •
HENLEY
"All Henley series lines use our traditional weight-forward taper which is all about versatility".
Klassisk no-nonsense tapering, Linorna som har Henley tapering har en 10,97m lång klump, baktapering inräknad. Med denna klassiska tapering klarar du det mesta, en bra avvägning mellan att kunna kasta små till medelstora flugor med bibehållen precision och presentation. Om du har ett bra dubbeldrag och är rak i din kaströrelse så kan du hålla mer lina i luften än klumpen utan att linan börja wobbla och bli instabil, detta beror delvis på skjutlinans dimension samt den jämnt fördelade vikten på Henley linorna. Kust, sjö eller älv Henley linorna funkar bra till det mesta, verkligen allround. Denna serie har "MoniCORE" som har "moderate stretch" och är en halvklass tyngre än AFTMA standarden. Henley series består av: Henley flyt klass #5-12 färg: clear  Temperatur: 1.5 +grad till tropiskt. Henley Intermediate klass #5-12 färg: clear (sjunker ca 1 inch/sec) klar Temperatur: 1,5 +grad till tropiskt. Phantom tip flyt klass # 5-12 färg: grön färg utom sista 15' flytande clear tip. Temperatur: 1,5 grad till tropiskt. Alla Henley linor har ögglor i båda ändarna.
JAVELIN TAPER - SE SORTIMENTET HÄR!
"The front-loaded design allows the angler to shoot line with ease when longer casts are necessary or when windy conditions are a hindrance".
Klumpen på linorna med Javelin tapering är 36' (10,69m) och har en stor del av massan/vikten långt fram på klumpen, Detta gör dessa linor mer "aggresiva" och de lämpar sig väl för att kasta i motvind och med större flugor. Då Javelin (spjut på engelska) har mer massa framtill och en väl avvägd "body" samt baktapering gör det att du ändå kan hålla rätt bra med lina i luften utan att den blir för instabil även om du kastar med en större fluga. Javelin taper är inte tänkt för underhandskast/spey då vikten ligger för långt fram, Denna lina gör sig bäst med större /tyngre flugor, och ruffigare förhållanden rent generellt. Icicle - flyt klass #4-12 färg: benvit, Low-to moderate stretch MoniCORE kärna, Temperatur: "below freesing" till tropiskt. Icicle - sky blue flyt klass #5-8 (endast hos el-ge) Samma som ovan men i "sky blue" färg Advanced clear plus #3-12 färg: clear. Sensi core kärna, Temperatur: +10 grader till tropiskt Skyline plus #4-12 färg: sky blue kärna: GSP zero stretch core. Temperatur: +7 grader till tropiskt enligt Monic själva men vi säger att den trivs bäst ifrån 10-12 grader och uppåt. Samtliga linor med Javelin tapering har ögglor i båda ändarna.
PRECISION DRY - SE SORTIMENTET HÄR!
"The extended front taper allows for the most accurate and delicate presentations".
Med sin nästan 3 meter långa fronttapering krävs det att du får ut lite lina innan du börjar känna att spöet jobbar, men detta är vad som krävs om du vill ha en lina som kan presentera en liten torrfluga på en vakande fisk i klart & stilla vatten. Denna lina har en 11,28 meter klump med baktapering & "handling section" inräknat. Den långa fronttaperingen hjälper dig att presentera flugan fint medans linans "body" har en jämnt fördelad vikt som låter dig sätta riktigt fina linbågar och som gör att linan "håller ihop" i luften. Baktapering + handling section" gör att du får bra "pickup" dvs lättare att lyfta mer lina ifrån vattnet och lägga om kast på en vakande fisk tex. Baktaperingens utformning gör det även möjligt att menda linan på längre distanser Precision dry finns i klass #3-6 och har en helt stum GSP-zero stretch kärna som ger dig direkt kontakt vid mothugg. Linan har en blå färg som samtidigt är "clear coated for stealth" Då denna lina har en helt stum kärna så fungerar den ifrån 7+ grader, men mår som bäst när temperaturen är 10-12 grader och uppåt. Precision Dry har ögglor i båda ändarna.
MONIC 101 - SE SORTIMENTET HÄR!
"The perfect do-it-all trout line".
Allround flytlina i ett attraktivt prisläge! Denna lina en 12,5 klump med jämn viktfördelning. En lina som lämpar sig bra för både strömmande & stille vatten, framförallt om du har lite utrymme. Kastar allt ifrån små torrflugor till mellanstora streamers och nymfer. Den längre baktaperingen gör det enklare att menda linan och ger bra "pick up" dvs möjligheten att lyfta lina och lägga om ett kast på en vakande fisk. Denna lina finns i klass #4-8 och fungerar i samma temperaturer som Icicle linan, dvs ifrån minus grader till sommarvärme. 101 linan har en "braided fiber core" som är "low-to-moderate stretch" vilket gör den enkel att sträcka ut. Denna lina har en diskret grönaktig färg som gör att den smälter in fint i omgivningen. Monic 101 har ögglor i båda ändarna.
Mer om Monic fluglinor hittar du i tidigare blogginlägg.

Skriv en kommentar